Domenii | Autori

Arhiva

Abilităţi practice, clasele I şi a II-a, autori prof. înv. primar Tismănar Desanca, prof. înv. primar Turcin Georgeta

O privire retrospectivă de-a lungul anilor ne permite să constatăm evoluţia în timp a disciplinei „abilităţi practice”. Mulţi ani disciplina a fost cunoscută sub denumirea de „îndeletniciri practice/lucru manual”şi constituia” activitatea principală în cadrul căreia elevii fac primii paşi în direcţia pregătirii lor pentru a participa mai târziu la munca productivă.

Programele şcolare şi conţinuturile curriculare sunt atractive, elevii putând învăţa şi exersa tehnici de lucru variate, iar prelucrarea cu răbdare şi imaginaţie a unor materiale diverse (naturale sau refolosibile) permite obţinerea prin diferite tehnici (conturare, decupare, îndoire, asamblare, lipire, decorare) a unor obiecte decorative deosebite, rolul cadrului didactic fiind acela de a orienta elevul spre obţinerea produsului finit.

Având în vedere faptul că realizarea obiectului finit la acest obiect presupune consumarea unor materiale uneori costisitoare sau mai greu de folosit, recomandăm folosirea unor materiale naturale sau refolosibile, ca de exemplu: plante presate, seminţe uscate de forme şi culori diferite, pietricele, melcişori, scoici, resturi de hârtie, material textil, fire textile, hârtie de toate felurile, cutii de suc, lemn de creion, rumeguş etc.

Pentru a lucra cu aceste materiale este necesară cunoaşterea celor mai importante însuşiri/proprietăţi ale acestora şi a tehnicilor de lucru.

Faptul că, în asemenea activităţi, elevii vin în contact cu bogăţia de forme şi culori a obiectelor pe care le execută contribuie la educare gustului pentru frumos şi face ca ei să nu devină simpli admiratori pasivi ai acestuia, ci să aibă o atitudine creatoare.

Autorii

Descarcă ediţia online – gratuită – a lucrării Abilităţi practice, clasele I şi a II-a, autori prof. înv. primar Tismănar Desanca, prof. înv. primar Turcin Georgeta

ISBN 978-606-577-282-3