Domenii | Autori

Arhiva

Limbajul tinerilor – argou / jargon, autor Ţanu Pohrib Iuliana

Lucrarea de faţă nu îşi propune să condamne pătrunderea unui limbaj ,,cifrat’’ din româna actuală. Acest fenomen nu este în sine unul negativ şi nu avem motive să mergem până a-l numi un pericol pentru limba română.

La fel de adevărat însă este faptul că anumite categorii de oameni exagerează în folosirea argourilor şi jargoanelor ajungând chiar la abuzuri. Un rol deosebit în dezvoltarea acestui fenomen îl are mass-media, care reprezintă un important factor cultural-educativ.

Cantitatea foarte mare a argourilor şi jargoanelor folosite chiar şi atunci când nu este cazul întâlnită în programul principalelor posturi de televiziune, dar mai ales în revistele pentru tineri şi pe internet care duc de foarte multe ori la erori de limbă şi abuzuri ar trebui să ne îngrijoreze dar fără a se exagera totuşi.

Ne propunem în această lucrare să abordăm argoul şi jargoanele dintr-o perspectivă normativă având în vedere principalele aspecte ale influenţei acestora asupra limbii române, dar şi una descriptivă care prezintă contexte sau domenii în care se manifestă. Exemplele identificate şi comentate în lucrarea noastră au fost preluate din emisiunile principalelor posturi de televiziune, publicaţii pentru tineri (Bravo, Cool Girl, Bravo Girl!), ziare (Adevărul, Jurnalul Naţional, România liberă), dar şi discuţii cu tinerii, şi chiar navigări pe internet.

Autorul

Descarcă – gratuit – primul capitol din lucrarea Limbajul tinerilor – argou / jargon, autor Ţanu Pohrib Iuliana.

Pentru lucrarea integrală (descarcă arhiva) este necesar acordul autorului (contact e-mail: julyetta_4kyss@yahoo.com).

ISBN 978-606-577-137-6