Domenii | Autori

Arhiva

Monografia romanului Îmblânzitorul de lupi de Bujor Nedelcovici, autor Mihaela Răducea

Bujor Nedelcovici propune în Îmblânzitorul de lupi un areal mitic, arhetipul. Pădurea la marginea căreia îşi stabileşte Vlad Antohie ferma de câini va deveni un loc de recluziune, de regnerare, o matrice cu funcţie mnezică, un loc al Thanathosului şi al comunicării cu spiritele, un spaţiu limitrof care închide orizontul de reprezentare, un capăt al lumii care acţionează ca prag între lumea de „aici” şi cea de „dincolo”. Semnificaţiile atribuite pădurii o cuprind şi pe aceea de terra mater, de uter matern, cu rol de protecţie a celui care o pătrunde. În acest sens, Vlad îi propune Anei incursiunea în codru ca într-un ritual de purificare.
Vlad se va aventura de două ori în pădure: pentru a pregăti o iniţiere, pe aceea a lui Luc şi pentru a se adânci ca într-o fântână a cunoaşterii, amintindu-şi trecutul reprimat.
Misterioase sunt întâlnirile lui Vlad cu apariţiile fantomatice ale Bunicii, Irenei şi Unchiului Tică, mesageri din lumea de dincolo care îi aduc veşti (în registru direct, prozaic, fie în registru simbolic). Aşadar, comunicarea cu metafizicul se realizează şi în acest spaţiu semioniric.
Există totuşi, un spaţiu dur, opus celui orficizant, al pădurii. Acesta este cel al oraşului european, al Parisului ce ascunde sub faţada culturală, aversiunea faţă de generaţia străinilor, cei care parvin din ţările comuniste.

Lecturați gratuit Monografia romanului Îmblânzitorul de lupi de Bujor Nedelcovici, autor Mihaela Răducea.

Lucrarea poate fi citită online doar în Librăria Scriitorilor (www.librariascriitorilor.ro).

ISBN 978-606-30-0842-9

You must be logged in to post a comment.