Domenii | Autori

Arhiva

Fierul, metalul indispensabil respirației mamiferelor, autor Norica Vremăroiu

Ca profesor de chimie cu peste 15 ani experiență, mi-am propus un studiu interdisciplinar al unor noțiuni care se regăsesc în programa școlară de chimie, dar care pot fi tratate interdisciplinar. Una din temele care plac elevilor în mod deosebit, mai ales datorită caracterului practic aplicativ, este studiul metalelor. La începutul clasei a VIII-a, elevii au puține cunoștințe despre metale. Ei cunosc doar câteva dintre acestea, iar legat de aplicațiile lor, bagajul de cunoștințe din sfera culturii generale este relativ redus. În momentul în care elevii întâlnesc aplicații, utilizări ale metalelor și în alte domenii, în momentul în care descoperă abundența metalelor în viața de zi cu zi a omului, plantelor, animalelor, deja interesul lor pentru studiul metalelor este ridicat, iar motivația pentru învățare, cunoaștere crește considerabil.
În urma unui test de cultură generală aplicat elevilor la începutul clasei a VIII-a (Anexa 1), am constatat faptul că elevii nu cunosc aplicațiile fierului în fizică, chimie, biologie; nivelul lor de cunoștințe cu privire la utilizările și existența fierului în compuși chimici cu caracter practic este destul de redus (Anexa 2).
Tocmai din aceste considerente, în prezenta lucrare mi-am propus studiul interdisciplinar al fierului pentru că este unul dintre cele mai cunoscute metale din bagajul informațional al elevilor, însă existența fierului în compușii întâlniți în viața de zi cu zi și importanța acestuia pentru viața omului nu sunt suficient de cunoscute de către elevii de gimnaziu, elevi cu vârste cuprinse între 14 și 15 ani.

Descărcaţi gratuit Fierul, metalul indispensabil respirației mamiferelor, autor Norica Vremăroiu.

Lucrarea este protejată la copiere şi imprimare şi poate fi deschisă de 10 ori.

ISBN 978-606-30-0189-5

You must be logged in to post a comment.