Domenii | Autori

Arhiva

Perspectivă asupra personajului în specii literare epice, autor Marina Cîrlea

Avănd în vedere raportul dintre propoziții și intrigă, putem distinge între “personaje supuse intrigii” și cele pe care intriga le “ajută”. Cele dintâi nu apar decât pentru a asuma o funcție în înlănțuirea cauzală a acțiunii, adesea fiind vorba despre simple întrebuințări (cum este cazul personajelor secundare).
Însă pe lângă această tipologie formală mai trebuie luate în considerare şi alte elemente care au un rol deosebit de important în cadrul diferitelor construcţii epice asupra cărora mă voi opri în lucrarea de faţă (basm, legendă şi snoavă). Este vorba despre funcţia personajului, despre condiţia lui care diferă de la o specie narativă la alta, despre tipul de conflict în care e angajat precum şi modul de rezolvare al acestui conflict şi nu în ultimul rând despre spaţiu şi timp.
Ţinând cont de această tipologie formală pe care T. Todorov o propune în “Dictionnaire encyclopedique des sciences du langage” (capitolul „Personnage“), precum şi de toate aceste elemente, voi analiza în lucrarea de faţă personajele următoarelor categorii folclorice: basm, legendă şi snoavă, demonstrând că personajul nu este altceva decât factorul care determină acţiunea şi că acţiunea reprezintă, de fapt, o ilustrare a personajului.

Lecturați gratuit Perspectivă asupra personajului în specii literare epice, autor Marina Cîrlea

Lucrarea poate fi citită online doar în Librăria Scriitorilor (www.librariascriitorilor.ro).

ISBN 978-606-30-2233-3

You must be logged in to post a comment.