Domenii | Autori

Arhiva

Divizibilitatea numerelor naturale și a numerelor întregi, autor Florin Mihai Antohe

Matematica a fost și va rămâne o materie indispensabilă, contribuind într-o foarte mare măsură la dezvoltarea personalității oricărui elev.
Noțiunile de divizibilitate studiate în gimnaziu și mai apoi în liceu creează suficiente dificultăți tuturor elevilor și în special celor care nu au o înclinație genetică spre disciplina matematică. O bună înțelegere și fixare a noțiunilor [...]

Divizibilitatea polinoamelor, autor Florin Mihai Antohe

Teorema împărţirii cu rest pentru polinoame este fundamentală, stând la baza aritmeticii polinoamelor. Pe baza acestei teoreme se construieşte algoritmul lui Euclid de determinare a celui mai mare divizor comun pentru polinoame, se obţine teorema de descompunere în factori a polinoamelor etc.

Lecturați gratuit Divizibilitatea polinoamelor, autor Florin Mihai Antohe [...]

Serii de numere reale, Florin Mihai Antohe

Lucrarea științifică de faţă abordează problematica seriilor de numere reale, o parte a analizei matematice studiate cu precădere în anii de facultate şi masterat al facultăţilor de profil.
Lucrarea pleacă de la abordarea noţiunii de serie, în sens istoric şi pune în evidenţă toate criteriile necesare pentru abordarea cu succes a aplicaţiilor acestui capitol interesant [...]

Probleme de algebră pentru concursurile și olimpiadele școlare gimnaziu și liceu, autor Florin Mihai Antohe

Lucrarea de fată se adresează elevilor care participă în mod regulat la olimpiade sau concursuri de matematică și își propune să contribuie într-o anumită măsură la o bună pregătire a acestora.
Cartea este alcătuită dintr-o suită de probleme rezolvate și propuse. Cele propuse spre rezolvare sunt foarte asemănătoare cu cele rezolvate.
Problemele rezolvate sunt probleme originale [...]

Elemente de sumabilitate a seriilor, autor Florin Mihai Antohe

Lucrarea ştiinţifică de faţă abordează noţiuni de sumabilitate a seriilor. În fapt sunt prezentate 7 metode de sumabilitate a seriilor, care apar frecvent în problemele de analiză matematică.

Scopul principal al teoriei sumabilităţii seriilor este acela de a elabora metode care să generalizeze noţiunea de convergenţă a seriilor în sens Cauchy, adică să asocieze [...]

Inegalitatea mediilor şi aplicaţiile ei -Lucrare ştiinţifică- autor Antohe Florin-Mihai

Lucrarea ştiinţifică de faţă abordează Inegalitatea mediilor, una dintre cele mai importante şi mai cunoscute inegalităţi din matematică.

În conţinutul lucrării sunt prezentate diverse demonstraţii ale acestei inegalităţi: prin metode algebrice, geometrice, utilizând noţiuni matematice precum inducţia sau folosind arii.
Cu ajutorul inegalităţii mediilor am construit câteva inegalităţi în triunghi.

În partea finală a lucrării sunt puse în evidenţă aplicaţiile inegalităţii mediilor şi anume: aplicaţii în demonstrarea unor inegalităţi algebrice, demonstrarea unor inegalităţi geometrice, determinarea minimului sau maximului unei expresii algebrice şi, nu în ultimul rând, aplicaţii în fizică.

Autorul

Descarcă ediţia online – gratuită – a lucrării Inegalitatea mediilor şi aplicaţiile ei – autor Antohe Florin-Mihai

ISBN 978-606-8129-61-7