Domenii | Autori

Arhiva

Strategii didactice interactive în abordarea textului argumentativ la clasele liceale, autor Prof. Grada Gina-Flavia

Problematica argumentaţiei este una foarte complexă, dar şi de actualitate. Viaţa secolului al XXI-lea este dominată de paradigma informaţional-comunicaţională, astfel că analiza textului de tip argumentativ esta un absolut necesară. Domenii ca retorica, logica, teoria discursului, pragmatica fac, în contextul societăţii contemporane, din actul argumentativ, un obiect de cercetare.

Argumentaţia orală este la fel de importantă ca şi cea scrisă. Orice text de tip argumentativ se caracterizează prin două componente: componenta informativă şi componenta persuasivă. Raportându-ne la ultima, elevul este cel care va descrie, va explica, va demonstra şi va convinge, influenţând păreri sau chiar acţiuni. Abilitatea de a argumenta este esenţială, pentru orice text, pentru orice individ, fie că decrie un peisaj, un obiect, sau explică un fenomen. Componenta argumentativă se ascunde, practic, în orice tip de text. Nu în ultimul rând, argumentaţia este vitală şi în viaţa cotidiană, fiind la baza interacţiunilor sociale. De câte ori nu suntem puşi în situaţia de a ne argumenta acţiunile, deciziile, faptele sau reacţiile în diferite situaţii prin care trecem.

Lecturați gratuit Strategii didactice interactive în abordarea textului argumentativ la clasele liceale, autor Prof. Grada Gina-Flavia.

Lucrarea poate fi citită online doar în Librăria Scriitorilor (www.librariascriitorilor.ro).

ISBN 978-606-30-0451-3

You must be logged in to post a comment.