Domenii | Autori

Arhiva

Influenţa imaginilor în formarea moral-religioasă a tinerilor, într-o societate democratică, autor Camelia Mărginean

Problematica icoanei, devenită iarăşi subiect la ordinea zilei, a incitat şi de fapt incită permanent reflecţia, filosofică şi teologică deopotrivă, îndeosebi sub specia generică a imaginii, dar şi in aspectele sale mai specifice, de obiect de cult, obiect estetic, obiect de patrimoniu, cultural, economic etc.

Ea a preocupat pe mulţi, în toate epocile existenţei Bisericii. Majoritatea i-au recunoscut rolul şi importanţa. Au existat însă şi perioade, binecunoscute, când înverşunarea împotriva cultului icoanelor avea să atingă cote extreme (perioada iconoclastă). Deşi a trecut o perioadă de timp destul de mare de atunci, iată că ,, istoria se repetă”. Voci care se erijează în reprezentanţi ai mulţimii, afirmă că icoanele ar trebui să dispară din spaţiul public şi mai ales din şcoli, pentru a nu deveni ,,apăsătoare” pentru elevi.

Această lucrare se doreşte a fi o modestă încercare de a arăta care este rolul pedagogic covârşitor al icoanei în toate timpurile, ca imagine prezentă în spaţiul sacru al şcolii, şi nu numai, prin argumente, exemple şi demonstraţii, bazate pe experienţa şi observaţiile de secole a mai multor personalităţi de seamă din domeniul culturii, artei, ştiinţei, şi nu în ultimul rând a Sf. Părinţi ai Bisericii.

Descărcaţi gratuit Influenţa imaginilor în formarea moral-religioasă a tinerilor, într-o societate democratică, autor Camelia Mărginean.

Lucrarea este protejată la copiere şi imprimare şi poate fi deschisă de 10 ori.

ISBN 978-606-671-116-6

You must be logged in to post a comment.