Domenii | Autori

Arhiva

Mărturii. Gura Teghii (1912-1919) – Constantin Stan

Documentele strânse în lucrarea Domnului Prof. Constantin Stan reconstituie normalitatea unei comune româneşti (Gura Teghii, una din cele mai mari din ţară) de la începutul secolului XX, în care viaţa oamenilor era structurată în jurul „autorităţilor tradiţionale”.
Ocupaţia militară este înregistrată, la nivelul documentelor, începând cu ultimele zile ale anului 1916 şi debutează energic cu cereri al căror obiect îl constituie obţinerea de informaţii despre resursele materiale şi umane.

ISBN 978-606-92097-5-2

Documentele, deşi oficiale, completează atmosfera cu aroganţa oficialităţilor exprimată în formule precum: „Românimea va mai veni înapoi când o vom aduce noi cu boii” (pe vremea aceea transportarea mortului la groapă folosind carul cu boi era un fapt des întâlnit).
După ocupaţie, plângerile locuitorilor adresate administratorului plăşii Buzău au dus la efectuarea de anchete care întregesc abuzurile săvârşite de administraţia militară, cu comportamentul unor localnici intraţi în slujbă străină şi cărora li s-au adus, după război, acuzaţii de speculă, percheziţii, rechiziţii, rostire de vorbe aspre, cumpărări de vite la subpreţ etc.

Descarcă lucrarea ““Mărturii. Gura Teghii”, autor Constantin Stan

You must be logged in to post a comment.