Motivul călătoriei în literatura epică orală, autor Marina Cîrlea
 |
Călătoria nu trebuie privită ca o simplă deplasare locală, ci ca o profundă dorință de schimbare, ca o nevoie de noi experiențe. Potrivit concepției lui Jung ea este mărturia unei nemulțumiri care împinge la căutarea și descoperirea de noi orizonturi. Din acest punct de vedere călătoria simbolizează deci “o aventură” și o cercetare, fie că este vorba de o comoară sau de o simplă dorință de cunoaștere, concretă sau spirituală.”
Simbol al căutarii, al inițierii, al perfecționării și al cunoașterii, călătoria este întotdeauna desprinderea de un centru sau căutarea unui centru și, deci, o devenire spirituală, o transformare. Centrul, loc al condensării forțelor opuse, a fost asimilat în culturile arhaice cu locul unde se întâlnește cerul cu pământul. Asemenea călătoriei, centrul are valoare axiologică, sacrală.
Epica orală vorbește despre motivul călătoriei facută de diferiți eroi care se află în căutarea unei valori; aspirația acestora poate fi împlinită (ca în basm) sau nu (călătoria eșecului din legendă).
Lecturați gratuit Motivul călătoriei în literatura epică orală, autor Marina Cîrlea
Lucrarea poate fi citită online doar în Librăria Scriitorilor (www.librariascriitorilor.ro).
ISBN 978-606-30-2232-6
|