Domenii | Autori

Arhiva

Aspecte privind compoziţia asociaţiilor bentale cu Balanus improvisus în zona litorală de mică adâncime, autor Alexandra-Cătălina Filimon

Balanus improvisus (Darwin, 1854) este specia cea mai comună de ciriped din Marea Neagră. Dintre ciripede, Balanus este cel mai bun tolerant al apelor dulci. Este extrem de eurihalin şi euriterm lipsind doar din apele Atlanticului şi ale Arcticului. Acesta este prezent chiar şi în Marea Roşie care are o salinitate de 40g/l. Balanus îşi desfăşoară optimul activităţilor la 6-30 PSU iar maximul reproducerii larvare se realizează la jumătatea salinităţii, acesta nu se reproduce în ape dulci( Jarvekiulg 1979, Leppakoski 1999, Weidema 2000). Se observǎ o pǎtrundere a acestuia în apele salmastre paramarine.
Balanus improvisus s-a adaptat bine la condiţiile Mării Negre prezentând o largă toleranţă la concentraţii scăzute de oxigen. Tot aici a întâlnit ape cu o încărcătură mare de substaţe organice şi fitoplancton avâd materie primǎ din belşug pentru filrare( Onciu Teodora -1960).

Descărcaţi gratuit Aspecte privind compoziţia asociaţiilor bentale cu Balanus improvisus în zona litorală de mică adâncime, autor Alexandra-Cătălina Filimon.

Lucrarea este protejată la copiere şi imprimare şi poate fi deschisă de 10 ori.

ISBN 978-606-671-983-4

You must be logged in to post a comment.