Domenii | Autori

Arhiva

Implicitul in discursul juridic, autor Oana Elena Bucur

Discursul juridic a fost considerat unul foarte clar, construit după reguli precise, în care nu există loc pentru întrebări; tocmai de aceea ni s-a părut interesant să analizăm felul în care implicitul poate fi regăsit în cadrul discursului juridic şi rolul pe care acesta îl poate juca în formularea unei decizii de către un judecător.

Atunci când analizăm discursul juridic în cadrul unui roman este cu atât mai interesant, deoarece trebuie avută în vedere şi intenţia autorului, implicitul fiind unul voit, autorul controlând ceea ce se spune şi ceea ce se subînţelege.

Două dintre textele despre care am considerat că vor servi cel mai bine scopurilor noastre de a demonstra maniera în care discursul juridic acţionează la nivelul unui text ficţionalizat sunt Magicianul lui John Fowles şi Aventurile lui Alice în Ţara Minunilor, texte în care autorii fac dovada importanţei cunoaşterii şi manipulării acestui tip de discurs, dând naştere – spunem noi într-o accepţiune mai îndrăzneaţă a termenului – unui nou tip de intertextualitate. Cele două tipuri de discurs – cel juridic şi cel literar – se combină într-un amestec compozit la suprafaţă, dar ale căror elemente se sudează natural prin manevrarea fără defect a tehnicii scrierii de către doi scriitori ce dovedesc o logică a gândirii dincolo de limitele obişnuite ale prozatorilor obişnuiţi.

Autorul

Descarcă ediţia online – gratuită – a lucrării Implicitul in discursul juridic, autor Oana Elena Bucur.

Lucrarea este protejată la copiere şi imprimare şi poate fi deschisă pentru maximum 10 lecturi, fiecare lectură pe termen nelimitat.

ISBN 978-606-577-430-8

You must be logged in to post a comment.