Rodul unei colaborări fructuoase a unor practicieni din domeniul învăţământului preşcolar, și nu numai, volumul intitulat „Managementul inovațional în învățământul preuniversitar” reprezintă un ghid metodic eficient pentru specialişti – educatoare din reţeaua învăţământului preşcolar, pentru elevii liceelor pedagogice şi pentru studenţii Facultăţii de Psihologie şi Stiinţe ale Educaţiei.
Lucrarea poate fi citită online doar în Librăria Scriitorilor (www.librariascriitorilor.ro). ISBN 978-606-30-5521-8
Grupul ţintă este, de fapt, educatorul de azi şi de mâine, ancorat în viaţa comunităţii, dispus să reflecteze asupra celor mai adecvate şi mai eficiente modalităţi de intervenţie educativă „pentru implicarea directă şi activă” a preşcolarilor în viaţa comunităţii, pentru o educaţie integrală cu accent pe educaţia pentru mediul înconjurător, educaţia pentru sănătate, relaţionarea cu adult.
Prezentul ghid metodic se constituie dintr-o sumă de articole publicate în anul școlar 2023-2024, în varii reviste și volume din domeniul educației, respectiv din proiectările și activitățile realizate cu grupele de preșcolari.
A fost elaborat din dorința de a fi un suport practic pentru cadrele didactice debutante, prezentând exemple viabile referitoare la activitățile în parteneriat, extracurriculare, dar și teme ce abordează managementul clasei de elevi. Importanța acestor categorii de acțiuni programate și proiecte pentru un an școlar rezidă în caracterul practic-aplicativ și în implicarea activă și directă a preșcolarilor în explorarea mediului înconjurător și în relaționarea cu adulții din cadrul instituțiilor publice și școlare. Viabilitatea activităților de acest tip depinde și de construirea unei relații pozitive dintre grădiniță și familiile preșcolarilor.