Domenii | Autori

Arhiva

Cămașa bucovineană cu altiță în patrimoniul cultural imaterial al umanității, autor Mihail Spânu


UNESCO și-a îmbogățit recent zestrea de valori cu o nouă contribuție românească: altița cămășii femeiești înscrisă în patrimoniul imaterial al umanității. Cuprinderea se referă, cum era și firesc, la mai largul areal cultural de creație românească, Republica Moldova fiind firesc cuprinsă și ilustrată.
În spațiul național, Bucovina apare distinct, puternic reliefată, ca o zonă bine personalizată a portului popular, cămașa femeiască fiind una din valorile certe ale acestui domeniu.
Altița, componenta centrală a piesei de port femeiesc, a adunat în secole de practicare, experiențe și practici de creație artistică, contribuții reluate și fixate într-un tezaur de motive decorative și ansambluri coloristice, astfel încât ele devin mărci de identificare ale unei zone etnografice românești.
Păstrarea semnificațiilor ascunse în motivele decorative, devenite tradiționale, s-au îmbogățit cu timpul, dând la iveală astăzi un repertoriu semnificativ de gândire și creație.
Valoarea inestimabilă a acestui domeniu a fost recunoscută astăzi prin afilierea la valorile universale gestionate de UNESCO.

Lecturați gratuit Cămașa bucovineană cu altiță în patrimoniul cultural imaterial al umanității, autor Mihail Spânu

Lucrarea poate fi citită online doar în Librăria Scriitorilor (www.librariascriitorilor.ro).

ISBN 978-606-30-5375-7

You must be logged in to post a comment.