Domenii | Autori

Hegemonia Thebei în Grecia (371 – 362 a.Chr.), autor Laura Vădeanu

Cel mai important moment al secolului al IV-lea l-a constat ridicarea unei noi cetăți, Theba. Prin puterea, iscusința și îndemânarea unui comandant priceput, Epaminondas, Theba a devenit într-o perioadă destul de scurtă o mare putere în Grecia. Cu pași mărunți, Theba și-a impus hegemonia după anul 371 a. Chr., după bătălia de la Leuctra, în care Epaminondas și-a demonstrat ingeniozitatea prin aplicarea unei noi tactici militare, nemaiîntâlnite până atunci.
Prin dispunerea pe aripa stângă a celor mai bune trupe ale sale, și nu pe cea dreaptă, cum se procedase până atunci, cu o adâncime de 80 de oameni, această falangă compactă, i-a permis să distrugă liniile inamice, spartane exact acolo unde au fost plasate cele mai bune trupe. Cleombrotos și lacedemonienii au fost surprinși și înfrânți, aproape umiliți. Presiunea formată prin adâncirea falangei a însemnat cu alte cuvinte călcarea în picioare a spartanilor. Având în vedere și lungimea suliței hoplite exista posibilitatea ca inamicul să fie înjunghiat din primul rând.
Deși această tactică a lui Epaminondas a fost repetată, în mai multe rânduri, spartanii și aliații săi au continuat să fie învinși, ei neînvățând practic din experiențele anterioare de pe câmpul de luptă. Lucrarea de față are ca scop descrierea noii tactici și proceduri militare, folosită pentru prima dată în istorie pe câmpul de luptă din apropierea Leuctrei.

Lecturați gratuit Hegemonia Thebei în Grecia (371 – 362 a.Chr.), autor Laura Vădeanu

Lucrarea poate fi citită online doar în Librăria Scriitorilor (www.librariascriitorilor.ro).

ISBN 978-606-30-1136-8

You must be logged in to post a comment.